Resbiten

Det spelar ingen roll om destinationen är Hangö eller Hanoi, det är minnena som räknas.
Header

Ragu är rätt!

05.06.2014 23:24 | Skriven av camillaahlbom i Okategoriserade

I april fick Helsingfors en ny restaurang med italienskt stuk, Ragu på Ludvigsgatan 3-5, en stilig byggnadsmiljö för en krog.

Känslan för stil håller i sig när man stiger in genom dörren.

Jordnära milda färger och nordisk design möter blicken. Huset är från 1890 och svartvita fotografier på väggarna berättar om historien från gångna år. Det är arkitekten Iiris Ulin som har planerat inredningen.

Spröda bestick i tuff gråsvart design väntar på borden. Till aptitretarna hör en korg med fenkolsknäcke, muffinsbröd, parmesanbröd och mörk sötad limpa av skärgårdstyp i sällskap av smör, mjuk getostmousse och soltorkad tomat och .. ja, resten har jag glömt.

Det är Kristihimmelsfärd och stämningen är lugn trots att merparten av borden är upptagna.

På menyn finns färdigt komponerade helheter men man kan också välja fritt förrätt, huvudrätt och efterrätt. Vi väljer en helhet på fem rätter, meny Luda, och låter sommelieren Anu välja vinerna till. Vinerna är handplockade från små italienska gårdar och flera är ekologiskt odlade. De finns inte på Alkos hyllor.

Det blir en förrätt med rostad nypotatis med kallrökt lax, löjrom, avocadopure, jordärtskocka och räkchips. Sedan blomkålsmoussé med tryffel – en fantastisk sammetslen och fräsch dröm. Sedan stekt sik, räkfregola – fregola är pasta som till utseendet påminner om runda risgryn – olivlakrits och primörer.

Mmm, det är många nya bekantskaper för sinnena.

Oxsvans med risotto serveras till exempel i en pyts som närmast påminner om en syltburk. Det är visuellt en överraskning och för smaklökarna en upplevelse som tar fart redan när locket öppnas och dofterna strömmar ut.

Tillbehören fikonsylt och sparris är kronan på verket och tystnaden som följer talar sitt tydliga språk. Bordssällskapet har slutit ögonen. Njuter helt klart.

– Det här är det bästa som jag ätit ur syltburk, konstaterar han sedan och slickar sig som en katt runt munnen.

Efterrätten är en vacker portion apelsin- och chokladglass serverad med det som barn, men också vi vuxna älskar: karamelliserade kaksmulor!

Och priset för hela härligheten? Förvånansvärt förmånligt – fem rätters meny utan vin kostar 53-57 euro per person.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *